header3

145 CROSSKARTÅKARE TILL FINALEN I VÄSTERÅS

Hittills har Finnskogas Tommie Svärd en seger, en tredjeplats och en andra i klassen Xtreme. Förra året blev det SM-silver.
– Vi har som mål att alltid komma på pallen, och det har jag ju varit, konstaterar Svärd som trivs på Västerås Motorstadion.
– Banan är både teknisk och snabb, den passar mitt körsätt. Och skulle det bli regn trivs jag med det också.
Motstånd finns det i överflöd, och ingenting är klart förrän målflaggan är framme. Förutom träning ska tre kvalomgångar köras och först därefter finaler. 
Störst hot utgör Marcus Agerheim, från Haninge MK. Han är bara åtta poäng bakom Svärd, och har en sjundeplats från premiären i Arboga att förbättra. För en deltävling får föraren räkna bort, förutsatt att han startat i samtliga fyra. För Agerheim betyder det att han kan förbättra sitt resultat med 18 poäng i helgen, medan Svärd ”bara” får ytterligare tio poäng om han vinner. Det var för övrigt Agerheim som vann senast, då med Svärd närmast bakom sig.
Bronspengen har Max Rundberg, Haninge MK, fingrarna på i dagsläget. Men en handfull förare hotar bakifrån.

SM i 650 cc är heller inte avgjort. Där toppar Linus Andersen, Haninge MK. Men han får se upp med Noel Eliasson, som har en sjätteplats att förbättra från premiären hemma i Arboga. Andersen har varit på pallen i samtliga deltävlingar så här långt och behöver det igen för att sitta säkert med sin ledning på sex poäng.
MK Team Westoms Johan Fransson ligger på bronsplats, men har hela 17 poäng upp till guldet. 

I 125 cc är Jonathan Rådström, Likenäs MK, redan klar mästare liksom Marcus Svensson, Dals MK i 250 cc. Däremot kommer det att bli vild kubbning om silver och brons i båda klasserna, där en handfull förare har chansen.

I supportklassen 85 cc, för de yngsta förarna, har Askersunds Vilgot Wetter varit helt överlägsen och är klar mästare. Alfred Eriksson, Kolsva, ligger bäst till för att bli tvåa och en rad förare har chans på tredjeplatsen i cupen.
Fortsätter Mattias Franzén, Kolsva, att ta steget upp på prispallen kan han mycket väl bli cupmästare bland veteranerna i +40-klassen. Han leder innan start med nio poäng.

Några unga förare prövade den nya klassen Xtreme Junior i Haninges deltävling, öppen för förare som under året fyller 12 år och äldre. Nu till finalen är det sju anmälda. Bland annat tar Gestrikes Josefin Holmkvist steget upp från 125 cc och ska mäta sig med ”rutinerade” Isac Nordbeck, Helsingborg och Amadeus Thituson, Torslanda.

Finalen på Västerås Motorstadion lockar totalt 149 förare, med träning och två kvalomgångar på lördagen. Ytterligare en kval-runda på söndagen och finaler efter lunch. Som vanligt tillämpas runner up, det vill säga de två bästa i C- och B-finalerna tar sig vidare uppåt och kan alltså få en startplats längst bak i A-finalen.


Guldläge i huvudklassen Xtreme har Tommie Svärd, Finnskoga MK. Foto: Christian Gustavsson

Haninge MK har många duktiga förare i Crosskart. I klassen 650 cc toppar Linus Andersen SM-tabellen inför helgens final i Västerås. Foto: Christian Gustavsson

Redan i den tredje deltävlingen säkrade Vilgot Wetter segern i 85 cc-Cup, Jonathan Rådström JSM 125cc och Marcus Svensson sitt SM-guld i 250 cc. Foto: Annemo Friberg

Haninges Marcus Agerheim är den som kan hota Tommie Svärd i kampen om SM-guldet i huvudklassen Xtreme. Här har Agerheim tagit täten i ett tidigare heat under säsongen. Foto: Annemo Friberg

Veteranklassen +40 bjuder ofta på tuffa dueller. Nr 830, Lars Åke Wallin Västerås MS, vann senast i Östmark och siktar förstås på ny framgång på hemmabanan. Foto: Christian Gustavsson