CROSSKART I SVERIGE

NYTT REKORD IGEN NÄR SM AVSLUTAS

– Det är ovisst in i det sista och jättekul att det är så jämnt inför finalen, säger Håkan Persson, utskottets ordförande.

Totalt har 161 förare anmält sig. En av de elva deltagarna i uppvisningsklassen Mini (förare i åldern 6-11 år) kör en eldriven crosskart.

– Utskottet har utfärdat en dispens och det blir intressant att se den på banan. Det är ju både i Mini och eldrift vi har vår framtid, fortsätter Håkan.

650cc. Utgångsläget är att två förare har exakt samma poäng inför finalen: Årjängs Per Björnson och Kopparbergs Markus Andersson. Unga, hungriga Markus vann 250cc förra året, byggde ny kart och möter Björnson som har sju SM-guld i just 650cc.

– Ohyggligt spännande! Dagsformen lär bli det som avgör, menar Håkan Persson.

Skulle båda misslyckas totalt är Films Joakim Wicksell den som ligger på bronsplats, 25 poäng bakom. Men han lär se upp bakåt, för Mattias Andersson (Markus storebror) har bara ett poäng mindre och med ytterligare tre färre är Arbogas Alexander Lundgren femma i tabellen.

– Det har gått långt över förväntan! Tänkte ju ta det som ett läroår och målet var topp fem. Nu är det bara att gå för guld och Haninge är en rolig bana, säger Markus.

– Att ta det åttonde guldet är målet… men vi får se på söndag eftermiddag vem som vunnit, säger Per.

Intressant inhopp gör MK Speeds Oliver Eriksson. En 20-årig talang som med framgång tävlar i rallycross, leder RX2 Internationals Series där det är final ihop med VM i Sydafrika i november. Oliver lånar en av Walfridssons kartar.

Spänningen är olidlig i 650cc. Trots nybyggd kart och läroår finns Markus Andersson, Kopparbergs MK, med i topp. Allt eller inget gäller i helgen för att gå från SM-guld i 250cc till dito i 650cc.
Giganternas gigant är Per Björnson, Årjängs MK. I helgen jagar han sitt åttonde SM-guld i 650cc, men det är tuffare än någonsin då värste konkurrenten också har 107 poäng innan start.
Två av de 18 förare som återvänder till Haninge för att köra SM-finalen är Matilda Adolfsson, Hyllinge MS och Joakim Eriksson, Västerås MS.

 

Xtreme. Störst klass är också tyngst, även om det ”bara” är andra året med SM-status. 49 anmälda. Finnskogas Linus Östlund tog första titeln, och han leder i år också. Två delsegrar och en andraplats så här långt. Silver håller Bollnäs Viktor Andersson, sju poäng efter och brons Haninges Charlie Agerheim. Han har femton poäng upp till silver, och helgens segrare får 30 nya.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 – Försöka behålla tredjeplatsen är målet. Det blir jättetufft, men jag hittar ju i alla fall runt på Högsta, säger Charlie.

Isac Egonsson, Finnskoga MK, skuggar och behöver bara fyra poäng för att hamna på samma poängsumma som Charlie har innan start. Tvåa senast hemma i Arvikas deltävling var Nils Andersson, och det förde honom upp till femte plats. Sexa är Marcus Agerheim och sjua Tommie Svärd, killar som kan nå hur högt som helst om tätduon kammar noll. Men det brukar de inte göra.

Det blev en nolla i Haninges NEZ-deltävling för Peter Wall, MK Orion, och det har inte gått så bra i SM heller. Nu laddar han för att ta sina första poäng i Xtreme.
Tabelletta i Xtreme är regerande mästaren Linus Östlund, som förutom möjligheten att ta ett nytt guld också vann Finnskoga-festivalen hemma i folkrace. Kanske får han anledning att jubla i helgen också.
Charlie Agerheim i spets i ett av heaten under NEZ-tävlingen i Haninge. Där vill han gärna ligga i helgen också för att ta medalj i Xtreme.

 

250cc. Tre poängs ledning är inte mycket när det ”bara” är tretton anmälda. Så Finnskogas William Sätereie måste allt fortsätta ta i för att få med sig guldet. Han var sjua för två år sedan och fyra i fjol. Bakom är det sedan så att Östmarks Isak Reiersen har 99 poäng, Vimmerbys Oskar Andersson 98 och Films Robert Bergman 97.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 – Det är så tight att alla möjligheter finns! Haninge är en rolig och snabb bana där jag trivs, så jag ska i alla fall försöka hamna på pallen i SM, säger Oskar som snart avslutar sin första säsong i klassen.Femma är Marcus Svensson, Dals MK, men han har en bit upp till övriga med sina 85 poäng. En summa som även Rasmus Brunnkvist, Västerås MS har i sin debutsäsong i 250.

Vimmerbys Oskar Andersson återfinns mitt i ”poängträngseln” bakom ledande William Sätereie. Bronsplatsen håller Oskar innan start, och det kan bli både avancemang lik.
Tolv förare har tagit poäng så här långt i 250cc och nu är de tretton anmälda. Den alla vill jaga är William Sätereie, Finnskoga MK, som toppar tabellen.

 

125cc. Om inte Sebastian Enholm, Teknis MC, tar guld i helgen lär han bli grymt besviken. 15-åringen har vunnit samtliga deltävlingar, överlägset dessutom. Men en deltävling måste räknas bort, dock inte finalen. Det gör att hans ledning är maximala 110 poäng, medan tvåan Elias Svensson, Östmarks MFF, strukit sin sjätteplats från Arvika. Vilket gör att han bara är tretton poäng efter Enholm. På bronsplats återfinns Haninges Robin Tietjens, sex efter Elias och två poäng före Timmy Enlund, Västerås MS. Där någonstans bör silver och brons hamna, även om Noel Eliasson och Linus Andersen garanterat gärna vill blanda sig i.

– Jag siktar på att ta Sebastian, även om det blir tufft. Om jag vinner och han blir sjua hamnar vi på samma poäng, så jag måste ha turen med mig i helgen, säger Elias.

Sebastian har förstås räknat på olika scenarier. Skulle han bli sjua och Elias vinner går guldet till Elias i kraft av seger i finalen. Men skulle Robin Tietjens vinna och Sebastian stanna som trea i B-final medan Elias tar sig till A och slutar trea där, då hamnar de båda på 122 poäng och guldet går till ”Sebban” då han har tre delsegrar.

– Jag försöker vinna finalen också. Då slipper vi räkna, slår Sebastian fast.

Det spelade ingen roll att regnet stod som spön i backen, Sebastian Enholm visade klass ändå i Bollnäs. I JSM 125cc är 15-åringen storfavorit till guldet.
Om allting klaffar kan Elias Svensson, Östmarks MFF, nå guld i JSM 125cc, men då måste han vinna i helgen och Sebastian Enholm ha en misslyckad dag
Två Haningeförare i Bollnäsvätan: Linus Andersen och Vendela Rosmalm Sebom. Förhoppningsvis får de kämpa på torr bana i helgen.


85cc Cup. Jonathan Rådström, Likenäs, fick på en riktig rykare i Tomelilla där han vann, och Elias Nilsson, Likenäs, vann i Bollnäs. Den ende med två segrar i 85cc är norrmannen Karl-Peder Nordstrand, men han har inte anmält sig till finalen. Tack vare ett par andraplatser också är Elias i topp. Inför den spännande finalen – dit 28 unga juniorer anmält sig – har han en marginal på sju poäng till Alex Lindeqvist, Haninge MK. Sedan följer Frida Enholm, Teknis MC, på 87 poäng. Men hon skuggas av Isac Nordberg, Tomelilla och nämnde Rådström från Likenäs och med bara ett poäng mindre Arvikas Lukas Andersson. Så på pappret ser största fighten ut att bli om bronset.

– Jag ska göra vad jag kan för att behålla tredjeplatsen, det är målet, säger Frida. – Jag hoppas det ska gå bra, men Elias är duktig så min chans är större att nå brons. Det blir spännande i helgen, säger Jonathan.

Haninges Alex Lindeqvist vill väldigt gärna ta målflagg först av alla i helgens 85cc. Det måste nog till om han ska kunna knipa totalsegern från Elias Nilsson, Likenäs MK.
Jesper Beryll, en av Haninge MK:s förare i 85cc, stod över förra deltävlingen. Nu är han tillbaka för att jaga nya poäng hemma på Högstabanan.
Sju poängs ledning inför finalen i 85cc Cup har Elias Nilsson, Likenäs MK, efter en seger och två andraplatser.

 

 

+40 Cup. Oddsen för att Niklas Fransson ska ta hem cupen är låga. Västeråsaren har så här långt vunnit samtliga deltävlingar, i överlägsen stil. Det gör att han leder med 110 poäng. Tvåa är Mats Sebom, från arrangörsklubben Haninge MK. Han räknar två andraplatser och en tredje och därmed är han elva poäng efter, men fyra före bronsplacerade Johan Eklund, Västerås MS. Det troliga är att det är Sebom och Eklund som gör upp om silver och brons.

– Mitt mål är att försöka ta Niklas nu på hemmabanan. Å andra sidan är Johan strax bakom så man vet inte vilken plats man kan hamna på. Dessutom är vi fjorton till start och bara det är tufft, säger Mats.

Det är så här han ser ut, årets kung i +40 Cup. Niklas Fransson, Västerås MS, har maximala poäng och bär favoritskapet i helgen.

 

Mini. Ett gäng med 11 anmälda och där den norska, eldrivna karten tilldrar sig extra stort intresse. Den körs av den unge norrmannen Anders Bolland. Precis som alla andra är han med och uppvisningskör. Framtida förare och troligen också ett framtida fordon.

Oliwer Lundmark gjorde premiär i Mini när hans klubb Haninge MK arrangerade den svenska deltävlingen i NEZ. Nu ska han åter stå på startlinjen, liksom Milo Larsson, Tomelilla MK.

 

Annemo Friberg