CROSSKART I SVERIGE

INFÖR ARVIKA

Arrangerande MK Team Westom har femton förare till start (enligt listan tisdag morgon). En som inte fick till det i vätan i Bollnäs och vill ha revansch är Jimmie Österberg i Xtreme.
– Min plan var att räkna bort trettonde platsen från Tomelilla, men så gick det ännu sämre i Bollnäs, så nu måste allt klaffa, säger Jimmie.
Det här är hans första kompletta säsong och målet är att nå en plats inom topp tio. Hemmabanan i Arvika kan han så klart utan och innan. Han bor dessutom bara en mil därifrån.
– Det är så kul att det är jämnt i klassen, det är bra! Det gör det också svårt, men den både snabba och tekniska banan i helgen gillar jag, fortsätter Jimmie, som är tolva i tabellen inför hemmatävlingen. Åtta poäng från topp tio.

Klubbkompisen Nils Andersson har en poäng mindre och är därmed på trettonde plats. Han hade heller ingen bra helg i Bollnäs, bärgade bara sju poäng vilket är hans sämsta resultat hittills.
Bättre då för ledande Linus Östlund, Finnskoga. Han började med två heatsegrar men sedan hamnade han i kö och slutade fyra. Gick som femma in i A-finalen, där han fick en dålig start och blev sjua.
– Jag hade noll sikt! Så nu har vi byggt vindruta och torkare för att göra det mer spännande, säger Linus.
Under den gångna helgen gjorde han succé hemma i Finnskogafestivalen, där han vann den tuffa seniorklassen trots att det handlade om folkrace.

– Arvikas bana är rolig, lite Höljes över den så jag ser fram emot kommande tävling, fortsätter Linus.
I skrivande stund är det 46 anmälda i Xtreme.

Vid anmälningstidens utgång fanns inte Haninges Charlie Agerheim med i startlistan, men dessbättre har han anmält sig för att ge Linus Östlund en match om guldet i Xtreme.
I helgen har Jimmie Österberg hemmabana och siktet är att ta sig upp till topp tio i Xtreme. MK Team Westoms förare följs här av Lennart Pettersson, LMS.

 

 

650cc. Totalt 24 anmälda varav fem hemmaåkare, där Fredrik Eriksson tog sin första pallplats i Bollnäs. Poängmässigt har både han och Roger Lunde, Haninge MK, nått jämna 70. Framför sig har de Mattias Andersson, Kopparberg på 74 och hans bror Markus håller silvret med 94 poäng. Värst är Per Björnson. Årjängsföraren har tre poäng mer, alltså 97. Ingen lär betvivla att det blir åka av runt publikknäppan i Arvika, för annars är de två längst fram för långt ifrån för att kunna rubbas när medaljerna ska fördelas. Å andra sidan en ny triumf för Björnson och han har en tredjeplats att plocka bort, medan till exempel Roger Lunde bara var tia i Bollnäs och byter han bort de tretton poängen mot 30 blir det stor skillnad.
Hemmaåkaren Johan Fransson var femma totalt förra året, ligger sjua nu.
– Tiondelarna har inte varit på min sida, men topp fem är målet i år också så jag hoppas det lossnar nu hemma i Arvika. Den banan kan jag ju utan och innan, säger Johan.

 

MK Team Westoms Johan Fransson i 650cc fick med sig 17 poäng från Bollnäs. Här ligger han längst ut till höger, intill Mattias Andersson, MK Kopparberg. Markus Andersson är redan ute ur bild, därav de nerstänkta konkurrenterna bakom.

 

 

De främsta senast i 650cc. Från vänster segraren Markus Andersson, tvåan Per Björnson, trean Fredrik Eriksson, fyran Mats Zetterström, femman Dan Skoog och sexan Peter Gillberg.

 

 

 

250cc. Tolv förare har tagit poäng i klassen, och nio är anmälda till Arvika. Det lär bli spännande, för det är lindrigt sagt tätt i toppen. Finnskogas William Sätereie och Films Robert Bergman har båda 85 poäng. Skuggar gör Oskar Andersson, Vimmerby, med 84 poäng. Därefter är det tre man på 80 poäng: Marcus Svensson, Dals MK, Rasmus Brunnkvist, Västerås MS och Isac Reiersen, Östmarks MFF. Den som har mest att förbättra är Isac, då han var åtta i Arboga och sexa i Tomelilla – för att ta maximala 30 i Bollnäs. William vill å sin sida gärna byta bort sina 15 poäng från Svampabanan.
– I Borlänge var jag tvungen att skärpa mig i finalen, för innan gick det inte alls. Nu har vi gjort i ordning allt så det är i topptrim, säger William, som själv lagt tid på gymmet för att också vara fit for fight till helgen.

 

För Kolsvas William Franzén blev det 21 poäng i Bollnäs, hans bästa resultat så här långt i 250cc. Alltså laddar han i Arvika för att förbättra sin nionde plats från premiären.

 

 

Helgen i Bollnäs började i moll för William Sätereie men slutade i dur med delad SM-ledning i 250cc för Finnskogaföraren. Nu fortsätter kampen i Arvika.

 

 

 

125cc. Hittills är Sebastian Enholm, Teknis MC, helt obesegrad. Sol eller regn har inte spelat någon roll, han har varit först över mållinjen – antingen före Timmy Enlund, Västerås eller Elias Svensson, Östmarks MFF, som varit tvåa nu två gånger i rad. Därmed håller Elias silverplatsen, före just Timmy.
– Ja, det går bra nu. Bara att försöka hålla i det i fortsättningen, konstaterar Sebastian.

Eftersom en tävling ska räknas bort, dock ej finalen, måste Sebastian i dagsläget ta bort 30 poäng, Elias en fjärdeplats och Timmy sjätteplatsen från Tomelilla.
Fyra är Arbogas Noel Eliasson och femma Haninge Robin Tietjens. Båda kan ännu så länge nå högst, men då krävs segrar på slutet och nära nog noll från Sebastians sida. Filip Wester håller sjätteplatsen tack vare sin jämnhet, med en protokollförd sjunde-, en nionde- och en tiondeplats.
Totalt är det så många som 31 anmälda i JSM 125cc.

MK Team Westoms Alex Gustafsson har efteranmält sig till helgens drabbning hemma i Arvika i 125cc. Här jagas han av Patrik Hallberg, Haninge MK.
Åtvidabergs Algot Hammarqvist var trea i Bollnäs. Fortsätter han så i 125cc i helgen har han en fyrapoängare från Tomelilla att förbättra och kan klättra rejält i tabellen.

 

 

85cc Cup. 30 anmälda där alla vill vara före Likenäs Elias Nilsson i mål. Han hade inga bekymmer med det slippriga underlaget i Bollnäs, utan tog sin första fullpoängare. Men med bara elva poängs marginal till Haninges Alex Lindeqvist och ytterligare fyra ner till Helsingborg Isac Nordbeck är det för tidigt för att koppla av. Alex tillhörde dessutom skaran som hade det jobbigt senast och fick endast med sig 19 poäng. Revanschlusten lär komma smygande till helgen!
Med så många unga lovande förare är det en hel hög som vill ta för sig. Ingen har tagit mer än en seger så här långt, och det har ständigt också varit ombyte på platserna två och tre på pallen. Däremot har Isac två fjärdeplatser så här långt, och i premiären var han femma.
Här må bäste man vinna, eller varför inte en tjej i form av Frida Enholm, Emma Tietjens eller Thilde Pettersson!

skruvat.se 85 cup leder Elias Nilsson, Likenäs MK, på 97 poäng efter en fin säsong med tre olika pallplatser så här långt. Självklart kommer han till Arvika.

 


Senior +40 Cup. Niklas Fransson är inte klar mästare, men på banan ser han så överlägsen ut att det är svårt att se någon som verkligen kan sätta emot. Tre raka vinster på lika många tävlingar. Mats Sebom har två andraplatser och Johan Eklund en, och kanske, kanske att det är deras tur i helgen?

Johan Eklund, Västerås MS, är en av deltagarna i 40+ Cup. Så här långt på säsongen har han som bäst en andraplats och han ligger på bronsplats.

 

Mini finns som vanligt med för uppvisningskörning på banan. Tio namn finns på anmälningslistan.


Annemo Friberg